söndag 18 januari 2015

Vi bygger ett vallaställ!

Så här i vintertider med en hel hög med omslag i vädret så tänkte jag att det vore bra att sätta fast skidan i ett ställ. Nu kostar dessa en slant och tar under stor del av året bara plats. Sagt och gjort valde jag att bygga min egen. Kostnaden blev försumbar och det enda jag behövde köpa var den fyrkantiga nyckelringen som jag hittade på en järnaffär för fem kronor. Skillnad mot 1300 kr som de kostar på Stadium.

Vallning är ju en oerhört svår konst och jag förstår att detta är ett gigantiskt övertramp som jag nu gör när jag i all enkelhet tar ära och redlighet av alla dessa vallagurus som går upp klockan två på natten innan vasaloppet för att smaka på snön, titta på kråkornas flykt och mäta temperaturen för att avgöra vilken valla man skall ha. Detta för att sedan i en oerhört exklusiv ställning sätta fast sina skidor och fullkomligt vallabort sig. Jag erbjuder samma möjlighet men för fem kronor. Själv går jag upp en timme innan start, konstaterar att det är snö på marken och att det antagligen kommer att bli skitjobbigt. Därefter tar jag en kopp kaffe. Vallat har jag gjort dagen innan.

Material
- 1 Planka 4,5 cm X 19,5 cm ca 1, 5 meter
- 2 Plankor 4,5 cm X 7 cm ca 30 cm styck
- 2 plankor 2,1 cm X 7 cm ca 20 cm styck
- Fönstertätning  Clas Ohlson nr 34-231
- 2 st öglor Clas Ohlson nr 21-2630
- 1 nyckelring fyrkantig ca 5 cm lång.

Nu bygger vi!
1. Skruva i öglorna mitt på den stora plankan med ett avstånd på två cm som gör att du får i nyckelringen.
Två cm mellan öglorna och trä in nyckelringen.
2. Tejpa på tå remosor med tätningslister på de två plankbitarna som är 4,5 X 7 cm.

3. Spänn fast skidans bindning i nyckelringen.

4. Palla under med plankbitarna med tätningslisten och spänn upp med de tunna plankbitarna.

Rullen med hushållspapper sitter bra under plankbiten.
5. Sätt fast plankan på en pall, ett bord eller en stol och börja valla!


Så där! Svårare än så var det inte att bygga en egen vallabänk. Nu gäller det att hitta rätt temperatur på snön. Använder ett hederligt gammalt trick från Östtyska vallastyrkorna som hade speciella metoder. När temperaturen när rimmad skinka skall man valla med rött, eller klister.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar