söndag 8 september 2013

Bygger en äppelpress!

I mina fruktlösa försök att skapa riktig must har nu turen kommit till att bygga en egen äppelpress för att kunna utvinna så mycket som möjligt av årets skörd.

Budgeten var i vanlig ordning ganska låg och sträckte sig till diverse skräpvirke samt sådant som ligger hemma i skrotlådan och väntar på att användas någon gång.

Kostnaden denna gång blev två M12 stänger samt diverse muttrar för ca 75 kr. Håller med andra ord budgeten ganska stramt. Inledde med att såga upp en lärkplanka som jag hade liggandes i 16 bitar som sedan skruvades ihop med spikband.

Hade lite överbliven lärk som fick bli presskärl
Innerdiametern skulle bli 27 cm så det blev ett väldigt räknande för att få rätt avstånd mellan alla bitar för att kunna göra ett runt kärl. 13 millimeter visade sig vara rätt vilket är samma mått som bultskallen på en M8 har. Två bultar och alla bitar fick exakt samma avstånd. Bara att skruva vilket underlättas av en skruvdragare.
Furuplankan till höger är utgångspunkten så att spikbanden blir i våg.

Se där resultatet av alla uträkningar stämde och vi fick rätt diameter samt ett relativt tätt kärl som inte släpper ut allt för mycket skalrester med mera.
Största avståndet är ca 1-2 mm.

 Efter detta byggdes själva ställningen som stagades upp med M12 gängstänger. Domkraften klarar 5 ton vilket min ställning antagligen inte gör. Men alla reglar har standard mått och går att byta ut allt efter som de slits ut. Det runda locket är skruvat med Rostfri skruv och är själva pressen som domkraften skall stå på.
Liknar en giljotin enligt somliga.
 Det viktigaste är att äpplena är krossade innan de placeras i pressen. Då jag inte har tid att bygga en äppelkross denna höst får min farfars stamp duga. Vikten är hög och vid test visade det sig att inget äpple stod emot trycket.
En antik stamp för stenläggning duger till äppelkross.

1 kommentar:

  1. Hej, använde du varmgalvat spikband? Hur ser det ut nu 5 år senare? Man vill vi helst inte ha rostiga delar som är i kontakt med musten även om järnrikning inte gör något. Fungerar pressen bra?/Annika

    SvaraRadera